tiistai 19. toukokuuta 2015

Maa on pian paraatikunnossa

Viime päivät ovat olleet Tarjantien pellolla vilkasta maanparannushommaa. Pelto käännettiin ja äestettiin traktorilla viikko sitten, jonka jälkeen palstalaiset ovat päässeet itse lapiohommiin.

Palstan reunaan saatiin toukokuun alussa kaksi suurta hiekkakasaa, jotka ovat pikku hiljaa hupenemassa pellolle. Hiekan avulla parannetaan savisen maan viljeltävyyttä ja ilmavuutta. Sen lisäksi maa kaipaa myös orgaanista ainesta, eli multaa tai turvetta. Multakuormakin on tulossa tämän viikon keskiviikkona, siitä voi kysyä lisää minulta. Myös maanparannuskasveilla voidaan lisätä maan orgaanisen aineen määrää, mutta se vie aikaa useamman vuoden eikä auta yksivuotista palstaviljelijää. Savimaan parannuksesta voi käydä lukemassa lisää ohjeita esim. Kotipuutarhan sivuilta. Aion kylvää tuoksuapilaa tyhjäksi jääville palstoille, jolloin ensi vuonna tilanne olisi entistä parempi.

Tältä näytti oman palstani ehkä tavanomaista märempi savimaa saappaissani vielä viime viikonloppuna!

Miksi ihmeessä savisella Tarjantien pellolla kannattaa kuitenkin viljellä?
1) Viime vuonna kasvuun lähdettyään pelto tuotti erittäin hyvin satoa. Paikka on aurinkoinen.
2) Savimaa pidättää ravinteita ja kosteutta, eli on paranneltuna jatkossa viljava ja hyvä kasvualusta!
3) Tarjantien vakiviljelijät ovat aika sissiä porukkaa, haastavan maan parantaminen on nyt enemmän positiivinen yhteinen projekti kuin valituksen aihe. Olen varma, että tämä työ palkitsee tekijänsä.
4) Lähiruokaa Jalkarannasta - mikä voisi olla parempaa!Pellolle mahtuu edelleen uusia viljelijöitä, ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos asia kiinnostaa: svauramo(at)gmail.com tai 044 716 1585.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti