torstai 4. kesäkuuta 2015

Apiloita ja auringonkukkia tyhjään tilaan

Tarjantien pellon kesän 2015 viljelijäporukka on nyt kasassa! Uusia sopimuksia tuli vastoin toiveitani ainoastaan 11 kpl, joten pellolla tulee tänä kesänä olemaan paljon tyhjiä palstoja.

Asiaa voisi surkutella, mutta sen sijaan olemme pian kylvämässä pellon tyhjät osat täyteen apiloita sekä auringonkukkia - muidenkin iloksi ja poimittavaksi. Kävin tekemässä Helin kanssa koekylvöjä tuoksu- ja veriapilalla. Maa on vielä muokattavissa, mutta ei pitkään, pian se alkaa kovettua. Nyt tarvitaan lisää tekeviä käsiä kylvöhommiin!

Miksi apiloita?
Apiloilla on maata parantava vaikutus: juurinystyröiden Rhizobium-bakteerit lisäävät maaperän typpipitoisuutta ja niiden kasvibiomassa puolestaan aikanaan maan orgaanista ainetta. Apilat ovat myös hyviä perhoskasveja! Pienet ja isommat kukkien ystävät ilahtuvat varmaan vaalean sekä syvän punaisista apilankukista!

Miten?
Tuon siis työkaluvajaamme siemeniä kylvettäväksi tyhjille palstoille. On tosi hieno juttu, jos te viljelijät ehditte auttaa kylvöissä. Homma sujuu helpoiten niin, että samalla levittää savimaan päälle pienen kerroksen hiekkaa - jep, menee kuntoiluksi. Siemenet kannattaa harata kevyesti maahan, eivät tarvitse paljon maata peitoksi. Sitten vaan toivotaan, että sataa ja paistaa.

KIITOS JA NÄHDÄÄN! Aloittelen varmaan kohta haastattelukierrosta, tulen siis kyselemään vähän ajatuksianne viljelystä ja tuon niitä tänne siinä määrin kuin haluatte.

Saara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti